Pravěk kouzelné kvasinky

Češi milují ležák, a tak není divu, že tvoří většinu produkce piva u nás. Spodní kvašení je ovšem bavorským vynálezem, který se v Čechách plně uplatnil až v 19. století, hlavně založením Prazdroje v roce 1842. Kořeny ležáků jsou však mnohem dále v čase i prostoru. Stopy po pivovarských kvasnicích, na kterých stojí pivní ležák, se totiž našly až v Jižní Americe, kde jich k výrobě alkoholických nápojů používali minimálně o dvě stě let dřív než u nás.

Byli to Němci a Češi, kteří v 15. století začali kvasit pivo ve studených sklepeních. Zprvu ho tam chtěli jen skladovat, ale všimli si, že i při nízkých teplotách pivo dále kvasí a tvoří silný alkoholický nápoj, který je jemnější chuti a světlejší barvy. Dali tak světu ležák, který je dnes nejrozšířenějším a komerčně nejdostupnějším pivem na světě. Toto pivo je spodně kvašené a po procesu kvašení měsíc a déle leží (od toho označení ležák).

Ležák fermentuje při nízkých teplotách díky speciálním pivovarským kvasinkám, které mnohem lépe odolávají chladu. Nedávno se našel nejstarší doklad o využívání těchto kvasinek při výrobě alkoholických nápojů. Nikoliv ovšem ve střední Evropě, která je považována za kolébku ležáků, ale v daleké Patagonii. V lesích u hranic Chile a Argentiny objevil Alberto Perez z Katolické univerzity v Temuco keramické nádoby z doby před 1000 lety. Při analýze nádob byly na keramice detekovány stopy po kvasinkách druhu Saccharomyces eubayanus. Podle Pereze se jedná o vůbec první archeologický nález této kvasinky a nejstarší doklad toho, že byla využívána k výrobě alkoholu.

Od té doby byla kvasinka Saccharomyces eubayanus nalezena také v Číně, Severní Americe a na Novém Zélandě, ale není jasné, jak se dostala v 15. století do Německa. Pokud pochází z amerického kontinentu, byl by její příchod do Evropy poněkud uspíšený vzhledem k datu objevu Ameriky. Někteří vědci se proto spíše přiklánějí k verzi, že zřejmě připutovala z Číny po Hedvábné stezce.

V každém případě nedávný nález 1000 let starých nádob naznačuje, že Jihoameričané začali vyrábět alkoholické nápoje s použitím kvasinek Saccharomyces eubayanus přinejmenším o 200 let dříve než Evropané. Což je, moji milí pivaři, velice pozoruhodné, ovšem nijak šokující. Prostě alkoholové opojení je staré, jako lidstvo samo, co si budeme povídat…

Zdroj:  Wikipedie

JM-Mysticland.cz ©

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *